Har dine børn svært ved at sove om natten? Her er 5 tips til tryg nattesøvn

Lange søvnløse nætter, urolige perioder og trætte tidlige morgener. Ja, det er velkendt blandt både børn og voksne. Hvis du har børn der hjemme, som har problemer med at sove om natten, så er du ikke alene. Det kan tage hårdt på hverdagen og familien, hvis der er mange urolige nætter hos børnene der hjemme. Heldigvis er der gode råd og hente, og vi har samlet en del af dem her. Læs med og få 5 super god tips til, hvordan du kan fremme den gode nattesøvn hos dine børn. 

1. Få skabt gode rutiner ved sengetid

Rutiner er utrolig vigtig, især for små børn, og en af de vigtigste rutiner er den ved sengetid. Sørg for at sengetiden falder på det samme tidspunkt i hverdagene, så ungerne ved at når klokken slår 8 eller 9, så skal der børstes tænder og 10 minutter efter skal man ligge på puden.

Den gode rutine kan også være en hyggelig godnatlæsning, før man lukker øjnene - og så har ungerne også noget at glæde sig til. Find en god tyk eventyrfortælling frem og læs et halvt kapitel højt hver aften ved sengetid. Den gode rutine vil fordre ro og genkendelighed ved sengetid, som giver børnenes krop og sind lov til at slappe af og blive hjulpet godt på vej ind i drømmeland. 

2. Få en natlampe til børneværelset

Det kulsorte mørke midt om natten er altså ikke særlig hyggelig, når man er barn. Rigtig mange små børn synes det er ubehageligt, at vågne op i et rum der er bælgragende mørkt og så kan man føle sig fristet til at rende ind og vække mor og far. Derfor er det en god ide at investere i en god natlampe til børneværelset, så der er et lille lys tændt derinde hele natten.

En god lampe til børneværelset skal gerne udsende et sparsomt og varmt lys, som giver rummet en atmosfære af ro og velvære. En natlampe kan også hjælpe de små med at finde rundt, hvis man skal på tissetur midt om natten, eller hvis yndlings sovedyret er faldet på gulvet.

3. Prøv med en tyngdedyne 

Er der for meget uro eller utryghed i den lille krop? Tyngdedyner er blevet rigtig populære blandt både børn og voksne, som døjer med søvnproblemer. En tyngdedyne går ind og lægger lidt ekstra behagelig vægt på kroppen og føles lidt som et dejligt behageligt kram. Rigtig mange børn har haft glæde af tyngdedyner, da det automatisk får kroppen til at slappe af, når man lægger sig under den.

For børn kan det med at afstresse og finde den indre ro godt være en stor udfordring, og her kan en god tung dyne altså være behjælpelig. Når kroppen udsættes for et behageligt tryk, så sender det signaler til hjernen om, at nu er det tid til at slappe af og gå til ro. 

4. Skab rammerne for den gode søvn i løbet af dagen

Arbejdet for den gode søvn starter allerede fra man åbner øjnene om morgenen. Der er mange faktorer, som kan påvirke børns søvnmønster. Ting som dårlig kost, for meget skærmtid, for lidt motion eller for mange stressende indtryk kan gøre det svært for kroppen at falde til ro om aftenen. Sørg for regelmæssig bevægelse og sund kost i løbet af dagen, og sørg for der ikke er for meget skærmtid lige inden sengetid, så skal den gode søvn nok komme let!

5. Gør soveværelset klar til natten

Du kan gøre dit barn en kæmpe tjeneste ved at sørger for behagelige rammer ved sengetid. Hvis der er blevet leget en masse på værelset i løbet af dagen, så gør det til en del af rutinen at få ryddet op inden sengetid, så omgivelserne er rene og pæne. Det kan også hjælpe en hele del på søvnen, at få luftet godt ud, så soveværelset er køligt fyldt med dejligt frisk luft, så man rigtig kan putte sig varmt under dynen.

Der er også mange gode duftpinde og æstetiske olier, der kan hjælpe til at brede en behagelig duft på værelset. Det kan for eksempel være lavendelolier eller rose, som er rare at ligge og dufte til, når man lukker øjnene. De omgivelser børnene lægger sig til at sove i, har en stor betydning for det gode søvnmønster, så giv værelset en ekstra omgang før det er tid til at sove. 

Menu
Top